huhtik. 7, 2020

Når det uforudsete sker

Vi befinder os i en udfordrende tid, der påvirker både vores samfund, virksomheder og privatpersoner. Mange virksomheder er blevet hårdt ramt økonomisk, og mange ansatte er blevet sendt hjem eller endda afskediget. Hos Lowell ved vi, at det ofte er pludselige og uventede hændelser som disse, der kan vælte økonomien.
caption

 

Vi har samlet en række råd til, hvordan du bør forholde dig, hvis du er bekymret for at miste dit job, eller på anden vis finder dig selv i en situation, hvor du bliver tvunget til at leve på en lavere indkomst end før.

1. Søg erstatning

Har du mistet dit job eller på anden vis oplevet et fald i din indkomst? Start med at finde ud af, hvilke godtgørelser du er berettiget til. Er du medlem af en a-kasse? Har du en lønforsikring? Ansøg om erstatning så hurtigt som muligt, efter du er blevet arbejdsløs.

2. Stop alle unødvendige omkostninger

Hvis du er bekymret for at blive arbejdsløs, eller du allerede ved, at du snart bliver det, er det vigtigt, at du håndterer situationen nu. Gennemgå din økonomi. Hvilke udgifter kan du undvære? Har du eksempelvis diverse abonnementer på lydbøger, musiktjenester, streaming, tv-pakker og internet? Opsig dem, eller skift til billigere alternativer.

3. Omlæg dine lån

Hvis du har et prioritetslån, er det vigtigt, at du kontakter din bank med det samme. Vent ikke indtil din økonomi bliver værre. Har du mange forskellige lån, kreditter eller måske gæld hos inkassofirmaer? Kontakt os og fortæl os om din situation. Vent ikke indtil du ikke har råd til at betale regningerne. Der er ofte gode muligheder for at ændre betingelserne baseret på din nye situation og en velvilje til at hjælpe dig med at styre økonomien igennem en hård tid.

4. Spar på madbudgettet

Tænk på hvordan du handler ind og hvilken mad, du køber. Læg en madplan og planlæg dine indkøb baseret på ugens tilbud. Du kan med fordel også vælge at bage dit eget brød og lave mad fra bunden. Det er både billigere og mere lækkert.

5. Spar op, hvis du kan

Hvis din indkomst er lavere eller helt fraværende i en periode, er det vigtigt, at du reducerer dine omkostninger - både på ugentlig og månedlig basis. Hvis det er muligt, bør du også sørge for at lægge penge til side. Mange banker tilbyder app-tjenester, der giver dig mulighed for at se nøjagtigt, hvor meget du bruger på mad, husleje osv., hvilket gør det lettere at bevare overblikket over din økonomi. Formålet er at spare lidt op hver måned for langsomt men sikkert at opbygge en reservepulje.

6. Tal om din økonomi og bed om hjælp

Hvis dine problemer føles uoverskuelige, skal du bede om hjælp. Start med at få sat ord på dine bekymringer. Snak om dine økonomiske problemer med nogen tæt på dig. Det kunne eksempelvis være et familiemedlem eller en ven. Det er helt naturligt at opleve at have problemer med økonomien, og du vil ofte modtage stor forståelse for din situation. Hvis du ikke har nogen at henvende dig til og oplever, at dine problemer ikke kan løses, kan du kontakte kommunens budget- og gældsrådgivere for at få hjælp.

7. Stik ikke hovedet i sandet

Sidst men ikke mindst - stik ikke hovedet i sandet og håb på, at det løser sig. Du risikerer kun at forværre situationen. Hvis du ikke kan betale en regning, skal du kontakte den pågældende virksomged så hurtigt som muligt og forsøge at finde frem til en løsning sammen. Hvis en regning ikke betales til tiden, tilføjes unødvendige rykkergebyrer og dernæst også et opkrævningsgebyr.

 

 

;