maalisk. 8, 2021

Professor i økonomi: ”Gældsinddrivelse er helt essentielt for et sundt kreditmarked”

Ifølge Carsten Tanggard, professor i økonomi ved Aarhus Universitet, skal man ikke stille spørgsmålstegn ved gældsvirksomhedernes rolle i dansk økonomi. Ifølge ham er gældsinddrivelse en vigtig faktor, når det kommer til at opretholde et sundt kreditmarked og dermed væksten i dansk økonomi.
caption

 

Inflation, beskæftigelse og de offentlige finanser. Det er nogle af de faktorer, man omtaler, når man snakker om, hvad der påvirker dansk økonomi. En oftest overset faktor er gældsinddrivelse og dennes påvirkning på kreditmarkedet. Lige præcis den faktor er helt essentielt for dansk økonomi, understreger Carsten Tanggaard, der er professor i økonomi ved Aarhus Universitet.

”Gældsinddrivelse spiller en betydelig rolle i dansk makroøkonomi. Der er 2 niveauer. Det ene er et mikroniveau, som omhandler personer, der har indgået gældsaftaler. At sørge for at debitorer betaler deres gæld, spiller en helt central rolle for selve kreditgivningen, når man skalerer det hele op til makroniveau”.

Ifølge Carsten Tanggaard er sammenhængen mellem gældsinddrivelse og kreditgivningen vigtig for et effektivt kreditmarked og vil i sidste ende vil have stor påvirkning på økonomien. Samtidig fastslår han, at kredithistorikker og data over forbrugere er et vigtigt værktøj for at kunne skabe et sundt kreditmarked.

”Det er generelt afgørende for et sundt og velfungerende kreditmarked, at lånte penge betales tilbage som aftalt. Derfor er det vigtigt, at det er muligt for kreditgivere at have indsigt i folks kredithistorikker. Gældsinddrivelse er derfor vigtig for kreditgivningen, og kreditgivningen er vigtig for økonomien. De to ting hænger uløseligt sammen”.

Gældsvirksomhedernes rolle på kreditmarkedet

Netop dårlige betalere ved gældsinddrivelse er en ting som alle virksomheder oplever. Ifølge Carsten Tanggaard vil konsekvenserne ved manglende gældsinddrivelse ikke kun påvirke den enkelte virksomhed og forbruger, men også hele den økonomiske udvikling i samfundet.

Gældsvirksomhederne er med til at skabe værdi. Ikke kun for virksomheder og forbrugere, men samtidig også for det samfund, vi alle er en del af og befinder os i. I det større billede handler det om at skubbe til det økonomiske marked ved at inddrive gæld og opretholde et sundt kreditmarked. For den enkelte forbruger handler det om at tage hensyn og skabe værdi ved f.eks. at få afviklet gæld bedst muligt eller få henstand under sårbare økonomiske situationer.

;